Saturday, April 23, 2011

Cara Tukar Nama Kenderaan

Saje nak share berdasarkan pengalaman.Cara-cara menukar nama kenderaan adalah seperti berikut.

1)Buat Inspection kat PUSPAKOM. Tanya kat counter nak tukar nama kenderaan,Bayaran RM 30. benda yang PUSPAKOM check adalah.
1.Tinted di cermin(smua cermin).
2.check no pendaftaran kat body dan enjin.
3.check kenderaan ad sambung ke x.
Jangan risau kalau tayar botak atau suspension dah habis or lain2 lg..mmg diorang x check.kalau nak lebih conform just call PUSPAKOM. Diorang akan beritahu pemeriksaan yang akan dilakukan dan benda yang diorang nak check. jgn lupa bawak geran pulak, kang kene patah balik ambil geran semula. Pemeriksaan yang telah di buat laku sehingga satu bulan. Kalau x tukar nama jugak kena buat semula.

2)Buat insurance kenderaan tersebut atas nama pengguna yang baru. Insurance terpulang kepada individu.lebih baik beli insuran selepas tamat tempoh roadtax pemuya asal supaya tidak rugi.

3)Urusan dengan JPJ adalah
1.Isi boran JPJ K3 yang boleh didownload atau pegi JPJ. Isi dua salinan JPJ K3.
2.Isi borang surat tuka milik kat JPJ.
3.Tampal Photostatted IC pemilik sebelum dan pemilik baru di dalam borang pengesahan IC yang diperolehi di JPJ.nak kene ad pengesahan pegawai JPJ atau suruhanjaya sumpah (RM4 setiap satu sain ikut tempat) kalau tuan punya IC x datang lah...bayaran tukar nama akan di kenakan(tak ingat lah berapa tapi tak lebih dari rm100),dan kalau nak buat roadtax terus pon boleh.

Harap Info ini berguna. Kalau masih lagi tak faham sila berurusan dengan pihak yang mengendalikan urusan-urusan tersebut.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment